EPAM Polska obchodzi Międzynarodowy Dzień Kobiet w Inżynierii

EPAM Polska, we współpracy z organizacją Women in Technology, pod koniec czerwca celebrował Dzień Kobiet w Inżynierii. Była to świetna okazja do organizacji motywujących spotkań, wystąpień oraz dyskusji. Wydarzenie skupiło inspirujące kobiety, które dzieliły się swoją wiedzą  i doświadczeniem.

EPAM, poprzez świętowanie, chciał uhonorować wkład kobiet w kształtowanie naszej rzeczywistości. Organizatorom zależało również na docenieniu obecności i sukcesów kobiet, a także podkreśleniu ich roli w rozwoju firmy.

Skuteczna komunikacja i panel dyskusyjny

Wydarzenie uświetniła prezentacja Jolanty Momot, Senior Delivery Manager w EPAM Polska, na temat „Crucial conversations”, czyli kultury efektywnego dialogu i satysfakcjonującego porozumiewania się. Dużym źródłem inspiracji była również dyskusja panelowa, w której wzięły udział Carlota Lifante, Veranika Baradzina oraz Emilia Branny-Jankowska, czyli reprezentantki EPAM Polska, a także Agnieszka Sobczak, członkini Women in Technology oraz mentorka projektu Tech Leaders.

Kobiety poruszyły podczas dyskusji tematykę widoczności, a także zwróciły szczególną uwagę na skuteczną komunikację, pokonywanie barier w rozwoju zawodowym oraz potrzebę informowania otoczenia o swoich sukcesach.

Rozwój społeczności kobiet w EPAM Polska

– Celebrowanie Dnia Kobiet w Inżynierii było dla nas szczególnie ważne również z tego powodu, że ogłosiliśmy wówczas powstanie społeczności kobiet w EPAM Polska. To nowa przestrzeń dla wszystkich pracowników niezależnie od płci, w ramach której dążymy do zwiększenia widoczności kobiet odnoszących sukcesy w swojej pracy oraz łączenia ich z innymi osobami, które chcę czerpać inspiracje i dążą do rozwoju. Zależy nam, aby każda kobieta w firmie była świadoma swojej wartości i umiejętnie komunikowała ją innym – mówi Marta Markiewicz, Director & Head of Talent Acquisition, ambasadorka EPAM Poland Women Community.

EPAM od wielu lat kładzie mocny nacisk na rozwój kobiet w organizacji, dzięki czemu wyróżnia się na tle innych firm pod względem udziału płci żeńskiej w ogólnym zatrudnieniu. Aż 34% spośród wszystkich pracowników IT w EPAM Polska to kobiety, podczas gdy wskaźnik kobiet w Polsce działających jako specjalistki w tym obszarze wynosi jedynie 15,5%. Spośród ponad 7000 pracowników EPAM Polska, 37% kobiet pełni role team leaderek, a 33% wchodzi w skład starszego menedżmentu (senior management team).

Sprawdź możliwości pracy w EPAM Polska na stronie epamfuture.pl