Jak śpiewająco zdać egzamin z pracy hybrydowej?

Mija rok odkąd firma EPAM Systems Poland wdrożyła w związku z pandemią covid-19 hybrydowy model pracy we wszystkich swoich biurach w Polsce. O powszechnym zadowoleniu z tego powodu może świadczyć fakt, że dzięki głosom pracowników, EPAM zdobył tytuł Najlepszego Miejsca Pracy w IT w Polsce, zwyciężając w corocznym badaniu AudIT przeprowadzanym przez magazyn Computerworld.

Firma obecna jest w pięciu miastach w Polsce: Krakowie, Gdańsku, Katowicach, Wrocławiu i Warszawie. W okresie pandemii znacznie zwiększyła zatrudnienie i uruchomiła wiele nowych projektów.

„W nowej, pandemicznej rzeczywistości kluczowe było zadbanie o bezpieczeństwo i zdrowie naszych pracowników i ich rodzin” – powiedział Radosław Świętoń, Head of People EPAM Poland.

Niemal natychmiast po pojawieniu się informacji o pierwszych przypadkach zakażeń w kraju, zarekomendowano w firmie zmianę trybu pracy na home office.

„Nasze biura pozostały jednak otwarte i po zmianach w aranżacji pomieszczeń wspólnych i open space’ów, funkcjonują do dziś, w pełnym reżimie sanitarnym. Taki model pozwolił stworzyć komfortowe warunki pracy dla wszystkich pracowników, również tych, którzy z różnych względów nie mogą pracować zdalnie.”

„W EPAM Polska pracują setki obcokrajowców, dlatego ważnym elementem strategii komunikacji wewnętrznej w dobie pandemii było zapewnienie wszystkim pracownikom dostępu do bieżących informacji na temat obowiązujących w kraju restrykcji, niezbędnych dokumentów i procedur dotyczących osób przyjeżdżających do kraju i wyjeżdżających zagranicę. Dzięki wytężonej pracy naszych zespołów udało się w krótkim czasie stworzyć niezbędne bazy wiedzy i regularnie informować pracowników o zmianach wpływających na ich codzienne funkcjonowanie.”

„Czy w przyszłości wrócimy do dawnego modelu pracy? Czas pokaże. Nasze biura są gotowe do wznowienia działalności w pełnym wymiarze. Słuchamy jednak głosów pracowników i klientów. Po ustaniu pandemii podejmiemy decyzję o przyszłym modelu funkcjonowania naszej organizacji w Polsce. Dziś mogę jednak przyznać z satysfakcją, że egzamin z pracy w trybie hybrydowym, jako organizacja, zdaliśmy śpiewająco.”

Pełna treść artykułu jest dostępna na stronie.